I Wisconsin vajar Trumps fana högt

Text: Juri von Bonsdorff

I två presidentval ställde sig Wisconsin i den amerikanska mellanwestern bakom Barack Obama. Men efter åtta år av hans styre vann Donald Trump delstaten på sin sida. När Trump firar sitt första hela år som president är ekonomin stark men landet är delat och presidenten tämligen impopulär. HBL besökte Wisconsin för att fråga om väljarna fortfarande är nöjda med sitt val.

Enlarge

feature1_1
I Pudgy's bar är det full rulle och här är stödet för Trump stort. Men Darrell Miller (i röd keps) är ändå dämpad, han är arbetslös och har inte lyckats få det lån han skulle behöva för att bli egen företagare. Brian Veltus försöker uppmuntra.

BILD: Sara Stathas

”Trumps USA tar ingen skit längre”

Wisconsin i den amerikanska mellanvästern är inte enbart känt i USA för sina ostar och sin produktion. I fjol fick man också uppmärksamhet som en av de delstater som överraskande hjälpte Donald Trump till seger efter att två gånger ha valt Barack Obama. Ett år in i Trumps presidentstyre gjorde HBL tre nedslag i Racine, Wisconsin för att höra om presidenten levt upp till förväntningarna.

– Trump är en man med stake och vi tar ingen skit längre från den där feta lilla koreanen, säger pensionären och krigsveteranen John Burkhardt och skrattar gott i ändan av bardisken på Pudgy’s en liten bit utanför Racine.

Burkhardts rättframma åsikt påminner mig om hur de ordval som i Washington anses grova och olyckliga i själva verket faller i god jord på ställen som Pudgy´s i den ibland ganska tärda och råbarkade amerikanska glesbygden.

Enlarge

feature1_2
Pensionären och krigsveteranen John Burkhardt tycker att Trump är en man med stake.

Bils: Sara Stathas

– Trump är ett pisshuvud, jovisst, men han är ett pisshuvud som får saker och ting att hända, förkunnar Fawn Perkins, en ung kvinna som står i en klunga med sin man och en väninna.

Det är tidig eftermiddag en lördag i januari, men kunderna i Pudgy´s är redan mer eller mindre berusade och gör sitt bästa för att överrösta musiken i högtalarna. Det är för det mesta vita medelåldersmän i hängande jeans, illa sittande vinterjackor och kepsar som befolkar den lilla baren. Kunderna ser ut just så som de välutbildade massorna i kusternas välmående storstäder föreställer sig Trumps trogna anhängarskara. Jag har kommit för att prata om den kontroversiella presidentens första år vid makten och det känns som om alla har någonting att säga. Jag hinner knappt ställa en fråga innan någon annan vill stämma in.

– Visst släpper Trump vad som helst ur sin mun. Men det han signalerar är att alla ska vara på sin vakt. Vi är förändrade. Vi är inte längre rädda för någon, utbrister Brian Veltus som är iklädd matchande kamouflagebyxor och jacka och som i var och varannan mening spyr galla över Hillary Clinton och hennes stiftelse. Titt som tätt kastar han också in Iran och uran i sina meningar, helt i enlighet med de nyheter Fox News serverat under det senaste året.

Medan man i delar av omvärlden förfasat sig över den amerikanska presidentens framfart i Vita huset, får det första året under Trumps ledarskap ett rungande stöd i Pudgy´s. Framför allt den aggressiva attityden mot Nordkorea gläder folk.

– Det känns bättre med Trump. Jag tycker att han har gjort vårt land mer patriotiskt, säger Burkhardt som dock poängterar att det är ekonomin som får honom att ge presidenten det högsta möjliga betyget för det första året.

– Det har varit fantastiskt. Se på ekonomin. Han har sänkt skatterna och lockat tillbaka fabrikerna. Och aktiekurserna är skyhöga. Det är precis som på den gamla goda tiden säger Burkhardt som på klingande rikssvenska frågar mig om jag förstår vad han säger.

– Mina farföräldrar emigrerade från Sverige, förklarar han.

I två presidentval gav kommunen Racine sitt stöd åt Barack Obama, men i det senaste valet gick majoriteten till Trump. Jag hade inte väntat mig att hitta en enda Obamaväljare på Pudgy´s men Darrell Miller får mina förutfattade meningar på skam.

– Jag bytte parti för att jag trodde att Trumps kunskap om business skulle kunna förändra landet. Jag ville ha någon med en ny attityd, men jag kanske gjorde fel. Jag gillar hur Trump sätter skräck i Nordkorea men han har inte förbättrat min ekonomi, säger Miller som är arbetslös och livnär sig på udda byggjobb.

Medan atmosfären i baren präglas av en överförfriskad upprymdhet, vilar det något tungt över den frånskilda Millers anlete.

– Folk klarar sig inte här. Här finns inget. Vi har inte fått något lyft. Se nu på oss, vi är tvungna att gå till de billigaste barerna för att ha råd att umgås och dricka öl.

Brian Veltus har satt sig bredvid Miller och lägger sig i diskussionen.

– Men se vad Trump försöker göra för medelklassen.

– Men jag tillhör ju inte medelklassen längre, svarar Miller.

– Du har det tufft nu, jag vet det, säger kamouflagemannen med en plötslig mjukhet i rösten.

– Jag skulle behöva ett litet lån för att starta ett eget företag men ingen vill ge mig det. Ingen ger mig en chans, säger Miller till sist övergivet.

Nu har också Fawn Perkins gjort oss sällskap tillsammans med sin man Eugene Perkins. Det gifta paret Perkins hör till de yngre i baren, och Eugene är noga med att påpeka att han har en universitetsutbildning även om han just nu jobbar som murare.

Enlarge

feature1_3
Fawn och Eugene Perkins stöder Trump till hundra procent, men skulle gärna se att det skulle satsas mera på landets fattiga.

Bild: Sara Stathas

– Ni har gratis utbildning och hälsovård i Finland eller hur? Vi betalar mycket skatter här också men får inte mycket för det.

Perkins är en spjuveraktig typ som stöder Trump till hundra procent, men som samtidigt kan skämta om hur gamla gubbar som hans far och presidenten säger vad spottet för i mun.

Men plötsligt får han en allvarligare ton i sin röst.

– Det vi får med våra skattepengar är bombplan och hangarfartyg. Fuck you, jag vill inte ha det där längre. Jag må glida in i hippiesektionen lite grann här nu men jag vill att våra pengar ska gå till att hjälpa de fattiga. Varför går våra pengar inte till utbildning eller de hemlösa?

Men nu får ni ju en skattesänkning?

– Jo, men vad är hundra dollar? Det pissar jag ut på en kväll i baren, säger Perkins som snabbt återfinner sin humoristiska vigör.

– Jag håller nog med om att Trump kunde vara lite mer polerad. I stället för att kalla Haiti ett skithål, kunde han ha sagt bajshål, eller hur?

Enlarge

feature1_4
Trump lyssnade på de bortglömda männen och kvinnorna, säger den unga statsvetaren Brian Martinez.

Bild: Sara Stathas

”Trump är en man av folket”

Den 19-åriga statsvetaren Brian Martinez borde egentligen inte vara republikan. Unga spansktalande män är sällan det.

– Lägg till att jag är religiös. Unga religiösa män brukar också vara demokrater, säger Martinez ivrigt när vi möts på ett kafé i centrum av Racine.

Men valet att ställa sig i Trumps led var enkelt för Martinez och det handlar delvis om Trump som person, berättar den unga republikanska partiaktivisten som jag träffar i ett kafé i centrum av Racine.

– Trump lyssnade på de bortglömda männen och kvinnorna. I åtta år vädjade de om att bli sedda och när Trump dök upp visade han att han såg dem. Hillarys kampanj handlade om henne själv medan Trump fokuserade mera på den gemensamma saken än honom själv.

Efter det första presidentåret anser Martinez att satsningen var rätt.

– Det har varit bra fast vägen varit lite guppig. Att vi inte lyckades skrota Obamacare är synd.

Men 98 procent av Islamiska statens krigare är borta. Det lyckades Obama aldrig med. Sedan har Trump också gett religionen en plattform i Vita huset.

Kunde man kanske påstå att han inte är en så bra kristen själv med tanke på allt han sagt om kvinnor till exempel?
– Det är inte min uppgift att värdera någons tro. Det är Guds uppgift. Om Trump säger att han är kristen så tror jag honom.

Och Charlottesville? Hur resonerar du kring hans uttalanden om att det fanns fina människor bland rasisterna och nynazisterna där?
– Jag tror han menade väl med uttalandet, men det borde ha blivit osagt. Det är mycket enkelt. Att vara nazist är illa. Att stöda tanken om vit överhöghet är fel. Intolerans är förkastligt. Det är enkla val mellan godhet och ondska som ett barn borde kunna se. Man skall inte diskriminera eller vara elak.

Men det är ju just de saker många har kritiserat Trump för att han har gjort, eller hur?
– Även om Trump skulle bota cancern skulle människor kritisera honom, avfärdar Martinez

Skithålskommentaren då?
– Orsaken till att människorna vill komma hit är för att de ser ett bättre liv här. Vi är möjligheternas land, men vi kan inte endast ta och ta och ta. Vi måste också ge. Haitierna är ett vackert folk och vi behöver flera hårt arbetande människor hit. Om presidenten faktiskt sade det skulle jag vilja att han ber om ursäkt.

Finns det någonting han kunde säga som skulle få dig att överge honom? Var drar du gränsen?
– Jo, om hans ord övergår till handling. Men när han visar att han åtar sig DACA, immigrationsreformen, gränsmuren, gränssäkerhet, Obamacare och skattesänkningar och på riktigt skrider till verket är allting värt besväret.

Enlarge

feature1_5
Eric Olesen lever för sitt företag, bageriet som bakar 6 000 danska kringlor dagligen.

Bild: Sara Stathas

”Trump får mig att skaka på huvudet”

För Erik Olesen är bageriet en lyckans plats med en viktig funktion i tider av stark splittring och förbistring.

– Jag vill inte påstå att det är en plats för eskapism, men vi vill att våra kunder ska känna sig lugna och tillfreds när de besöker vårt bageri och får njuta av stunden.

Olesen leder bageriet som heter O&H Danish Bakery och som har funnits i Racine i nästan 70 år. Det var bland annat till Wisconsin de danska immigranterna strömmade under det förra seklet och många öppnade bagerier som bakade danska wienerbröd. Den berömda och stora cirkelformade kringlan är storsäljaren även för Olesens bageri.

– Vi bakar 6 000 kringlor per dag, säger Olesen som i fjol fick sätta in ett lördagsskift för att tillfredsställa efterfrågan.

Olesen förnekar inte att ekonomin är bra och att företaget växer, och när president Trumps skattesänkningar träder i kraft gör den sänkta företagsskatten vinsten ännu större. Trump har slagit sig för bröstet och skrutit med höjda löner och bonusar i många företag tack vare skattesänkningarna, men Olesen har bestämt sig för att välja en annan väg för sina 200 anställda.

– Visst kommer skattesänkningen att synas i lönerna, absolut. Men kommer de anställda att få en automatisk löneförhöjning eller bonus? Nej! De ska göra sig förtjänta av den, säger Olesen som däremot lovar investeringar i personalens skolning och välbefinnande.

Vem som borde tillskrivas förtjänsten för den starka ekonomin vill Olesen inte säga. Det visar sig snabbt att han inte vill uttrycka sina politiska åsikter över huvud taget.

Enlarge

feature1_6
Eric Olesen, här med en av sina anställda i bageriet, ser positivt på Trumps skattesänkningar men framhåller att de som jobbar ska göra sig förtjänta av en större inkomst.

Bild: Sara Stathas

Får jag fråga om du röstade på Trump?
– Nej det får du inte, svarar Olesen bestämt och försvarar sig med att han inte vill bli kopplad till ett specifikt parti.

Vad tycker du om honom då?
Efter en lång tystnad säger Olesen att Trump visserligen väcker uppmärksamhet och överraskar folk. Det är neutrala omdömen konstaterar jag för mig själv, men när Olesen säger att han själv aldrig svär och att presidentens språkbruk får honom att skaka på huvudet, tolkar jag det som kritik.

Men Eric Olesen lever för sitt företag och sin familj och han tror på det demokratiska systemet, och då får man lov att anpassa sig och leva med den politiker väljarna valt för landet anser han.

– Trump är säkert inte en person jag skulle vilja umgås med, men jag har träffat många människor under mitt liv som jag aldrig trodde att jag skulle trivas med. Vad har jag för rätt att döma andra, säger bagaren som helst bara önskar att alla är glada i sinnet när de äter hans wienerbröd.


Enlarge

feature2_1
Willow Newell, 14, tycker att president Trumps första år har varit illa för nationen. "Han har fört oss längre bort från den amerikanska drömmen", säger hon.

Bild: Sara Stathas

Jag känner mig inte trygg i Donald Trumps Amerika

President Donald Trump skryter med att de svartas arbetslöshet är lägre än någonsin tidigare, men ändå tycker bara femton procent av svarta amerikaner att Trump gör ett bra jobb som president. Det är fem procentenheter färre än i början av förra året. HBL besökte en kyrka i Racine, Wisconsin, för att höra varför presidenten är så impopulär.

Gudstjänsten har hunnit ungefär halvvägs när deltagarna plötsligt börjar gräva efter sina plånböcker och kreditkort. Somliga sträcker plastkortet rakt upp mot taket, eller himlen, medan andra omfamnar det i sina knäppta händer. En del håller plånboken framför sina slutna ögon.

– I Jesu namn, driv ut all fattigdom från Racine och Wisconsin, förkunnar predikanten med ett crescendo som får åhörarna att brista ut i applåder.

Tillställningen i baptistkyrkan i småstaden Racine i Wisconsin är egentligen inte en gudstjänst, utan en bönefrukost arrangerad för att hedra minnet av Martin Luther King Jr. Bland deltagarna finns några vita, men majoriteten är svarta, precis som värden, pastor Lawrence L. Kirby.

Enlarge

feature2_2
Pastor Lawrence L. Kirby i baptistförsamlingen i Racine, Wisconsin har samlat till bönefrukost för att hedra minnet av Martin Luther King Jr.

Bild: Sara Stathas

– Vi åberopar välstånd mitt i all fattigdom, förklarar Kirby när jag frågar vad poängen med kreditkorten och plånböckerna var.

– Svarta förtjänar 35 procent av varje dollar de vita håvar in, lägger pastor Kirby till.

Det förblir oklart för mig vilken statistik han citerar, men det som däremot blir glasklart under mitt besök i baptistkyrkan är att den afroamerikanska befolkningen i Racine, efter ett år under president Trumps ledarskap, bryr sig mindre om Ryssland och Nordkorea än ekonomin och framför allt ekonomisk ojämlikhet.

– Martin Luther King skulle nog vara besviken, säger Kirby när jag frågar vad han tror att den kända medborgarrättskämpen skulle säga om USA just nu.

– Försöken i kongressen att beröva miljoner människor deras sjukvård är inte bra. Speciellt inte då de människor som röstar för det själva har fina sjukförsäkringar. Jag tror inte heller att skattesänkningarna som godkändes är tänkta att hjälpa dem som finns på botten. Jag tror inte på en ekonomisk politik som satsar på att ekonomisk välfärd droppar från toppen neråt. De utlämnade i samhället har inte fått tillräckligt med uppmärksamhet, säger Kirby och konstaterar att det varit ett svårt år.

Enlarge

feature2_3
Till bönefrukosten i baptisförsamlingen hör också matutdelning.

Bild: Sara Stathas

I samma veva poängterar han att Trump inte enbart varit till skada för ett ställe som Racine, som under de senaste decennierna har förlorat en stor del av sina arbetstillfällen i industrin och produktionen.

– Vi kommer att dra nytta av elektronikföretaget Foxconns fabrik som ser ut att komma till Racine med ett löfte om 10 000 nya jobb. Så jag kan inte sitta här och säga att allting Trump gjort har varit illa.

President Trump själv har under de senaste dagarna ivrigt pekat på statistik som visar att arbetslösheten bland de svarta nu är lägre än någonsin sedan 1970-talet. Det är sant, men den är fortfarande nästan tre procentenheter högre än hela landets arbetslöshetsgrad. Dessutom har siffran varit stadigt sjunkande redan i sju år. Faktum är också att ekonomin växer och aktiekurserna skjuter i höjden. Men John Tate II, en ung man och politiker som sitter i stadsstyrelsen i Racine, är inte imponerad.

– De politiska beslut som Trump fattat kommer inte att ha någon inverkan på flera år. Den ekonomi vi har nu är fortfarande Obamas ekonomi, säger John Tate II med en viss krasshet i rösten.

Medan jag pratar med John Tate II har en ung kvinna stigit upp i predikstolen. Hennes röst och ton avviker markant från de övriga predikanterna och hon fångar genast åhörarnas uppmärksamhet.

– Låt Amerika vara ett land med möjligheter och frihet, utan falsk patriotism, läser 14-åriga Willow Newell ur en dikt med en ung människas optimism.

När hon är färdig får hon rungande applåder.

– Det jag ville säga med dikten var att vi alla har någonting att ge vårt land och att vi måste kämpa för de värden Amerika står för.

Sin ringa ålder till trots följer Newell noggrant med vad som händer i politiken och hon tycker att president Trumps första år varit illa för nationen.

– Han har fört oss längre bort från den amerikanska drömmen. Han delar upp oss i grupper utifrån sexuell tillhörighet, ras eller kultur. Som 14-årig känner jag mig inte trygg och jag tror det finns många som känner lika.

Enlarge

feature2_4
"I Jesu namn, driv ut all fattigdom från Racine och Wisconsin". Predikanten förkunnar, åhörarna lyssnar spänt och brister sedan ut i applåder.

Bild: Sara Stathas

– Du känner dig inte trygg?

– Nej. Till exempel när medlemmar av Ku Klux Klan och anhängare av vit överhöghet marscherade för att låta vissa statyer stå kvar och det blev våldsamt och presidenten gav dem sitt stöd, det fick mig att känna mig otrygg. Det kändes som om mina åsikter inte spelar någon roll. Presidenten borde se till att alla som förespråkar hat stoppas, men han har inte gjort det, säger Willow Newell som ändå vägrar låta sig slås ned av insikten.

– Det gör mig endast mer motiverad att stå upp för mina rättigheter och föra de utsattas talan.


 

Enlarge

feature3_1
Bild: Lehtikuva/AFP/Saul Loeb

Analys: Sju fjädrar i Trumps hatt, vare sig du gillar det eller inte

Ingen kan klandra dig om du trodde att president Trump inte fått något till stånd under sitt första år som president.

För det mesta har det ju känts som en krigsfront där färden gått från skyttegrav till skyttegrav, medan öronbedövande granatexplosioner och tjockt liggande rök gjort klarsyn och förståelse svår. Inkompetenta rådgivare och talesmän, obegripliga presskonferenser, Rysslandsutredning, lögner och vulgära uttalanden har invaggat många i tron om att Vita huset befolkades av ett gäng amatörer som knappt hittade till sina rum.

Till en början fanns det kanske en gnutta sanning i det, men efter hand har ett manskap i kulisserna fått ordning på torpet och börjat vidta konkreta åtgärder som skördat konkreta resultat, allt i enlighet med aktörernas politiska ideologi. Här kommer en förteckning över de viktigaste.

1: Skatterna

Efter fiaskot med Obamacare på våren trodde få att administrationen skulle ha tillräckligt med muskler att få till stånd en skattereform. Men Vita huset och republikanerna i kongressen samlade sina led och enades om de mest betydande skattesänkningarna på trettio år. De flesta amerikaner kan vänta sig en klar, om än modest, skattesänkning medan företagsskatten sänks rejält.

Republikanerna tror fast på att ekonomin stärks och lönerna stiger tack vare skattesänkningarna, medan demokraterna anser reformen vara en gåva för de rika.

2: Ekonomin

Ekonomin växer snabbt, aktiekurserna är skyhöga och arbetslösheten låg. Trump har tagit äran för detta trots att trenden fanns redan under Obama och den allmänna uppfattningen är att presidenter inte kan påverka ekonomin avsevärt. Men 67 procent av amerikanerna säger att ekonomin är antingen hyfsad eller bra, och 71 procent anser att det är helt eller delvis Trumps förtjänst. Som president kan han ta äran åt sig.

3: Rättsväsendet

En av de mest betydelsefulla bedrifterna för Trump är utnämningen av Ted Gorsuch till Högsta domstolen. Gorsuch är ung i sammanhanget, och grundmurat konservativ i sin juridiska syn.

Av eventuellt ännu större betydelse är att Trump utnämnt fler konservativa domare till federala appellationsdomstolar runt om i landet än någon annan president under sitt första år. Det handlar om domare som kan avgöra fall som till exempel inreseförbud för muslimer eller olika typer av frågor som har att göra med medborgerliga rättigheter. Dessa domare kan sätta en konservativ prägel på domstolarna ännu långt efter att Trump lämnat Vita huset

4: Miljöpolitiken och Parisfördraget

President Obama införde flitigt olika typer av miljöreglering och Trump har varit minst lika flitig i att nedmontera dem.

Nyligen meddelade Trump att han kommer att tillåta utvinning av olja och naturgas i nästan alla amerikanska kustområden. Även i Alaska. Trump hävde också Obamas viktigaste bestämmelser om reducering av utsläpp från kolkraftverk. Och låt oss inte glömma Parisfördraget som USA lämnade.

5: Islamiska staten

För tre år sedan började Islamiska staten filma och publicera halshuggningar av tillfångatagna journalister och biståndsarbetare. I oktober i fjol drevs Islamiska statens soldater från sitt högkvarter i Raqqa i Syrien. Trumps kritiker hävdar att den segern var resultatet av den strategi Obama initierade. Trumps anhängare hävdar i sin tur att den snabba framgången beror på beslut som Trump fattade som överbefälhavare. Bland annat beslöt Trump att beväpna kurdiska trupper som stred mot IS och han gav amerikanska generaler större självständighet att fatta snabba beslut på stridsfältet.

Hursomhelst kan ingen klandra Trump om han tar äran för en säkerhetspolitisk framgång som inträffar i slutet av hans första år som president

6: Inreseförbudet

Domstol efter domstol slog till en början ned Trumpadministrationens inreseförbud för invånare från ett halvdussin muslimska länder. Men i december slog Högsta domstolen fast att Trumps tredje version av inreseförbudet få stå kvar medan frågan avancerar i domstolarna. Det är sannolikt att det slutgiltiga avgörandet kommer att fällas av Högsta domstolen, men just nu har Trump fått som han ville.

7: Gränssäkerheten

Det må vara oklart hur det blir med muren. Och räkna inte med att Mexiko betalar för muren ifall den en vacker dag blir byggd. Men de olagliga gränsövergångarna har minskat med 40 procent enligt ministeriet för inrikes säkerhet. Orsaken är svår att fastställa men Trump har intensifierat jakten på papperslösa invandrare och hans anhängare anser att det haft en avskräckande effekt.